Σήμερα στην Ελλάδα τί γίνεται; Γνωρίζουν οι Έλληνες για τον Ayurveda;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Στην πατρίδα του Ιπποκράτη, οι αρχές και οι ιδέες που πρώτος αυτός καθιέρωσε στη σύγχρονη περίοδο της Δυτικής Ιατρικής, αρχίζουν σιγά σιγά να ξαναέρχονται στην επιφάνεια καθώς οι άνθρωποι αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι ο δρόμος που έχει πάρει η "Κλασσική Ιατρική", απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τις αληθινές αιτίες των ασθενειών. Η ιδέα της Αιτιολογικής Θεραπείας των διαταραχών απασχολεί όλο και περισσότερο τους Ιατρούς και φυσικά και τους ασθενείς.

Στην Ελλάδα σήμερα μπορεί να βρεί κανείς όλα τα βότανα που περιγράφονται στα Αγιουρβεδικά κείμενα, είτε αυτοφυή, είτε εισαγωγής. Μπορεί πολύ εύκολα να ακολουθήσει κανόνες διατροφής βασισμένους στην ιδιοσυγκρασία του (Αέρινη, Πύρινη ή Υδάτινη). Μπορεί να ακολουθήσει ομοιοπαθητική θεραπεία την οποία περιγράφει σαφώς ο Ayurveda από το 6,000 π.Χ., ή να ακολουθήσει αλλοπαθητική θεραπεία ή και να χειρουργηθεί, εάν πράγματι αυτό χρειάζεται. Μπορεί να κάνει μασσάζ, αρωματοθεραπεία, βελονισμό, ή και οτιδήποτε άλλο πρόκειται να τον βοηθήσει, αρκεί να είναι κατάλληλο για την ιδιοσυγκρασία του.

H σωστή πληροφόρηση για όλα αυτά μπορεί να έλθει μέσα από την ενημέρωση από τον τύπο, από βιβλία που κυκλοφορούν και στα Ελληνικά (η βιβλιογραφία στα Αγγλικά είναι τεράστια), από ηλεκτρονικά μέσα όπως το Internet, καθώς και από την παρακολούθηση ειδικών σεμιναρίων που απεθύνονται και στο ευρύ κοινό αλλά και σε ανθρώπους που ασχολούνται με την θεραπευτική (ιατροί, φαρμακοποιοί, νοσηλευτές, εναλλακτικοί θεραπευτές, κλπ).

Μπορεί τελικά ο καθένας να μάθει να αναγνωρίζει τον Αγιουρβεδικό του τύπο και στη συνέχεια γενικότερα τί τον ωφελεί και τι τον βλάπτει, έτσι ώστε με τις κατάλληλες απλές αλλαγές στη ζωή του και τους αντίστοιχους θεραπευτικούς χειρισμούς να "απολαύσει" αυτό το αγαθό που ονομάζεται Ψυχική και Σωματική Υγεία.