Ποιά είναι η σημερινή κατάσταση της υγείας των ανθρώπων;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Στη δεκαετία που πέρασε, ο Δυτικός κόσμος βλέπει με αγωνία τη ραγδαία αύξηση των σοβαρών ασθενειών (καρδιοπάθειες, καρκίνος, ψυχοσωματικά προβλήματα) ενώ είναι αλήθεια ότι οι "επιφανειακές" ασθένειες όπως οι δερματοπάθειες (με την κορτιζόνη) και οι λοιμώδεις νόσοι (με τα αντιβιοτικά) έχουν σχετικά περιοριστεί.

Εάν θεωρήσουμε όλη την ανθρωπότητα σαν ένα ενιαίο άνθρωπο, αυτός ο ανθρωπος δείχνει - με την πάροδο των αιώνων - να πάσχει όλο και σε βαθύτερα στρώματα της ύπαρξής του. Θα μπορούσε κανείς, με καθαρό και ανοικτό μυαλό, να παρατηρήσει την εξέλιξη των ασθενειών του ανθρώπου μέσα στους αιώνες, από τις επιφανειακές (δερματικές) ασθένειες, στις λοιμώδεις (χολέρα, φυματίωση) και τελικά στις βαθύτερες και σοβαρότερες σημερινές καταστάσεις.

Σήμερα τελικά "πάσχουμε" πολύ πιο συχνά και σε όλο και μικρότερες ηλικίες είτε σε κεντρικότερα και πιό βασικά όργανα του σώματος όπως είναι η καρδιά, είτε από σοβαρότερες ασθένειες όπως ο καρκίνος. Οι καρδιοπάθειες και το σύνολο των καρκίνων είναι οι δύο ασθένειες που αποτελούν με μεγάλη διαφορά τις δύο πρώτες αιτίες θανάτου από ασθένειες στον Δυτικό κόσμο (μαζί με τα ατυχήματα, συνολικά φθάνουν σχεδόν το 90% των θανάτων). Και βέβαια η επόμενη αιτία θανάτου σήμερα στις Η.Π.Α. (μετά από τα ατυχήματα), είναι οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και είναι τραγικό σήμερα στη χώρα με την τελειότερη ιατρική τεχνολογία, να πεθαίνουν άρρωστοι στα νοσοκομεία από λοιμώξεις, παρά την εντατική χρήση αντιβιοτικών.

Η αίσθηση που υπάρχει ήδη σε πολλούς ανθρώπους είναι ότι τα τελευταία σαράντα με πενήντα χρόνια, ειδικά με την υπερκατανάλωση χημικών φαρμάκων και αντιβιοτικών καθώς και με τη δραματική υποβάθμιση του τρόπου ζωής (κακή διατροφή, ατμοσφαιρική ρύπανση, τεράστιες ποσότητες ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών στην ατμόσφαιρα από ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και ραντάρ, το αφόρητο καθημερινό άγχος, κλπ), ο οργανισμός του Ανθρώπου παρουσιάζει μεγάλη αδυναμία στις σωματικές και ψυχικές αμυντικές του δυνάμεις.

Βρισκόμαστε δηλαδή μπροστά σε μία κατάρρευση του αμυντικού συστήματος προστασίας που διαθέτει ο άνθρωπος και στο Σώμα του, αλλά και στον Νού του. Το προφανές αποτέλεσμα είναι η εμφάνιση "νέων ασθενειών".

Οι άγνωστοι μέχρι πριν λίγα χρόνια ιοί (όπως ο ιός του AIDS και ο ιός Ebola που "εμφανίστηκε" πρόσφατα στο Zair) αποτελούν ένα τεράστιο ιατρικό πρόβλημα, καθώς δεν υπάρχει χημικό φάρμακο που να μπορεί να τους αντιμετωπίσει. Είναι επίσης γνωστό ότι τα μικρόβια τα οποία με ευκολία αντιμετωπίζαμε με τα απλά αντιβιοτικά στις δεκαετίες του ’60 και του ’70, σήμερα αναπτύσσουν ανθεκτικότητα και πρέπει τα ερευνητικά εργαστήρια να εργάζονται υπερεντατικά γιά να παρασκευάζουν όλο και πιό σύνθετα και πιό ισχυρά αντιβιοτικά.

Αλλά και τα "αυτοάνοσα" νοσήματα όπως είναι ο ερυθηματώδης λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ελκώδης κολίτιδα, κλπ, κάνουν έντονα αισθητή την εμφάνισή τους. Αυτές οι ασθένειες, εάν το σκεφτεί κανείς καλά, αποτελούν μια "σχιζοφρενική" κατάσταση κατά την οποία ο ίδιος ο οργανισμός στρέφει το αμυντικό του σύστημα εναντίον των δικών του κυττάρων σε κάποια όργανα, αναγνωρίζοντάς τα σαν "ξένα" και "επικίνδυνα" και τα οποία τελικά, σταδιακά καταστρέφει. Σήμερα η εξέλιξη αυτών των καταστάσεων απλώς καταστέλλεται με τη χρήση της κορτιζόνης και η έρευνα για το τί ακριβώς συμβαίνει, προς το παρόν πελαγοδρομεί.